De studiezaal van het Nationaal Archief is weer open. Archiefstukken en publicaties uit onze Bibliotheek of Verzamelingen kun je daar inzien. Reserveer minimaal een werkdag van tevoren een plek door middel van ons reserveringssysteem.

Zoeken in de CBG bibliotheek is erg eenvoudig. In het zoekveld voer je een naam of trefwoord in, maar ook een plaatsnaam of datum is toegestaan. Vervolgens kies je waarin je wilt zoeken: in alle publicaties in de bibliotheek, of in de afzonderlijke toegangen 'Biografische index' of 'Genealogisch repertorium'. Klik vervolgens op 'zoeken'. 

Het zoekwoord wordt gezocht in alle bronvelden. Er wordt geen onderscheid gemaakt gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters.

Wildcards

Het is mogelijk te zoeken met wildcards. Hiermee neem je bijvoorbeeld (spellings)varianten van een naam mee in de zoekopdracht.

  • Een vraagteken kan één teken vervangen: jans?en geeft resultaten voor Jansen, maar ook Janssen. 
  • Een sterretje vervangt alle tekens vanaf de wildcard: ver* zal zowel resultaten voor Vermeulen als Verhoeven geven.

Resultaten

De treffers binnen de gekozen verzameling worden gesorteerd op relevantie, dat wil zeggen: de belangrijkste eerst. Met de filters bovenaan verfijn je de resultaten, bijvoorbeeld op een plaats, uitgever of trefwoord. Om de details te bekijken klik je op een regel in het resultatenoverzicht.

Aanvragen

Publicaties zijn voor inzage in onze bronnenzaal aan te vragen. Het is belangrijk om dit op tijd te doen: verstuur de aanvraag een dag voorafgaand aan het bezoek en vóór 12 uur 's middags. Lees alle informatie over een bezoek aan het CBG.